2012. március 1., csütörtök

Okosságok avagy a vizahólyag rejtélye

Receptjeimmel való munkálataim során olyan szavakba botlottam, amikről nagyjából fogalmam sem volt. Első olvasatra ilyen volt az annóna (más néven cserimoja), a tarama a Syllabub, a parmacet, az organtin. Nos, hogy mások is okulhassanak belőle, egy kis szótárt fogok készíteni ezekhez. Most ugyan fokhagymás oldalas illata lengi be a konyhát, és nem zsírban sült, hanem egy nagyon elmés kis szerkezetben. Nos, erről is fogok írni bővebben. (Ezekhez most már csak idő szükségeltetik).  E rövid kis bejegyzésemet most azzal toldanám meg, Kedves Olvasó, hogy megtudd, mi is az a vizahólyag (hátha e tudás birtokában szebbnek látod majd a holnapot!): a vizahólyag fehérborok derítésére és kocsonyásításra volt használatos régebben. A viza (édesvízi hal) szárított úszóhólyagjából készítették. Ma már másféle anyagokat használunk erre, a konyhában zselatint, habfixálót, egyéb instant készítményeket. Rákosi Viktor, a XX. század elején dolgozó újságíró és humorista vidám novellájában ír a vizahólyag felhasználásról "Élénk derültség a borban" címmel.

Nincsenek megjegyzések:

Mesélek a bornak - arról, hogy a jó tettek a legfurcsább helyeken is születhetnek

  Ragyogó őszi nap volt, amiről Hamvas Béla úgy ír, hogy „arany napok”. Amikor a lomb minden rezdülésében ott a fény, a szín, a ragyogás. Im...