2015. május 22., péntek

Sörkollektoros aszaló házilag

 A Rózsakunyhó kertjében a termés egy része megszárításra kerül. Miután többször is megemlítettem a sörkollektoros aszalót, amelyet édesanyám készített - például a Virágkonyha című könyvemben is -, olyan sok érdeklődő keresett meg, hogy a legújabb aszaló készítését nyomon követtem. Tessék, így készül a sörösdobozokból a házi aszaló! Az első lépés, hogy hozzá kell jutni legalább 48 sörösdobozhoz - tehát ez a kellemes rész.Ebben a család segítségére is lehet számítani! :-)
Azután a dobozok tetejét le kell vágni, a másik végüket behasogatni. 
Egy megfelelő méretű vályút készíteni a dobozoknak - a miénk 6x8 doboz méretű. Kánikulában mértünk benne 68 C fokot is!






 Az egészet feketére le kell festeni, majd egy üveglappal befedni.  Hozzá egy megfelelő méretű kis házikót készített anyukám - az oldala nyitható, ott lehet betolni a fakeretbe feszített szunyoghálóból készült tálcákat.


Idén elköltözött az aszaló a kert másik, napsütötte zugába, hogy ne legyen annyira szem előtt - a kis rosszcsont ördögök elől helyeztük át, kerítettük be, mert csúszdának és babaháznak szerették volna használni. Hamarosan a házikó készítéséről is lesz néhány kép! Ha volna még kérdésed, keress bátran: moni.halmos@gmail com, vagy a honlapomon vagy a közösségi oldalon.
Ha tetszett, látogass el honlapomra, és megtisztelsz, ha könyveim közül választasz egyet - szívesen dedikálom is neked!

Nincsenek megjegyzések:

Mesélek a bornak - arról, hogy a jó tettek a legfurcsább helyeken is születhetnek

  Ragyogó őszi nap volt, amiről Hamvas Béla úgy ír, hogy „arany napok”. Amikor a lomb minden rezdülésében ott a fény, a szín, a ragyogás. Im...