2013. december 30., hétfő

Számvetés 2013.

„Az élet olyan, mint egy kert. A levelek elszáradnak, és a virágok elhervadnak természetes módon. Csak ha ezeket eltávolítjuk, gyönyörködhetünk ismét új virágaink és leveleink szépségében. Ugyanígy el kell távolítanunk tudatunkból a rossz tapasztalatokat, a múlt árnyait. Élni annyi, mint emlékezni a felejtésre. Bocsásd meg, amit meg kell bocsátani. Felejtsd el, amit el kell felejteni. Öleld át az életet megújult erővel. Az élet minden pillanatát olyan friss tekintettel kellene fogadnunk, mint egy nemrégen nyílt virág.”
(Máta Amritánandamaji gondolatai Varga Mónika tolmácsolásában hangzottak el Kecskeméten, a Rózsahölgyek II. Nemzetközi Találkozóján.)


Úgy tűnik, egy szép virágos év van mögöttünk: bár ez a felvirágzásunkon még nem látszik meg, de bízunk benne, hogy a tavaly elkezdett vetésünk, amely idén már elkezdett szépen csírázni, az a jövő évben szárba szökken, vagyis jó alapokat készítettünk ahhoz, hogy a 2014-es év, amely a csillagok szerint jó utat mutat, felülmúlja az ideit!
Sokat dolgoztunk, sok gyönyörű fotót alkottunk, belemerültünk a videó-készítés világába, filmeket forgattunk  – egyelőre ez utóbbiakat többnyire a saját gyönyörűségünkre.
Az év első negyedében a levendulás könyvünk idegen nyelvű változatán dolgoztunk, valamint a rózsás könyvet tettük nyomdakészre. Ebben az időben sikerült az árusító boltok hálózatát is nagyobbra építeni. Elindultak a Chefparádéban a Levendulabolondulások is! A konyha.tv műsorában pedig a Rózsakunyhó műsora és a Virágevő blog, extravagáns tartalommal.

Húsvét vasárnap a gödöllői kastélyban az Ibolya napon egy elegáns kóstoló és előadás méltó helyen, a Barokk Színházban várta az érdeklődőket. Ezt követően Ócsán, Lovason, Tapolcán, Domonyvölgyben, a Lázár Lovasparkban került sor egy-egy virágos előadásra. Szombathelyen a Natur Kulinárium határokon átívelő programján, és a Herényi virágúton vettünk részt. A Rózsakunyhó a Rózsa Hungaricum Klaszter tagja lett, és Szegeden egy nemzetközi bemutatkozási lehetőséget is kaptunk.
Májusban a könyvek megfordultak a graz-i Kochbuchmesse-n, majd Szegeden az egyetem Innovációs Klubjában hallhattak az érdeklődők az ehető virágokról, mint egy innovatív élelmiszerről. Gödöllőn, a Levendula Galériában virágkóstoló színesített egy kiállítás megnyitót, a hónap végén pedig a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban Angelica Károlyi grófnő meghívására a Rózsakóstoló bemutatására került sor egy vetített képes előadással és a Litea könyvstandon dedikálással egybekötve.
Miközben a rózsakert és a levendulás virágba borult, s nap mint nap szüreteltünk, részt vettünk a veszprémi Ünnepi Könyvhéten a Szaléziánum standján, Szegeden, az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontban a Liliomfesztiválon, és megcsodáltuk egy exkluzív látogatás keretében Deszken a Tóth Rózsakertészetet. Csólyospáloson, és Ráckevén kertészeket ejtettünk ámulatba, mi mindenre jók a virágaik.
A nyári időszakban a folyamatos virágszüret mellett a termékfejlesztésre koncentráltunk, illetve elkészült a levendulás könyv e-book változata, ami az amazon.com oldaláról tölthető le. És elkészült a honlapunk mobil alkalmazása is, hála Polyák Gyulának!

Az nyárutó Keszthelyen, a Festetich Imre Állatparkban kezdődött egy különleges kóstoló programmal, majd Kecskeméten folytatódott a Rózsahölgyek II. Nemzetközi Találkozóján, ahol abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy rózsahölggyé avattak.  A jótékonyságról sem feledkeztünk el ezúttal, ahogyan karácsonykor beteg gyereken segítettünk és személyesen láttunk el hajléktalanokat meleg holmival.
Receptpályázatot hirdettünk „Szirmot fazékba, bimbót serpenyőbe” címmel, amely két hónapon át tartott, sikerült megmozgatnunk vele az érdeklődést. A rengeteg virágos recept közül a legérdekesebbnek ítéltet meg is főztük a konyha.tv stúdiójában.
Szeptemberben Soponyán, a Vadgasztronómiai Napokon a „Mi erdőnk” Magazin csapatát erősítettük, aztán „Im Lavendelrausch” címmel Stuttgartban, a Magyar Intézetben mutattuk be a levendulás könyvet, ahol is rögtönzött német nyelvű előadással is debütáltam. A német nyelvű könyvnek és a virágos csemegéknek nagy sikerük volt Karlsruheban és Pforzheimben is.

Az ősz folyamán több kóstolóra is sor került az Oázis kertészetekben, a jövőben nagy perspektívát látunk ebben.
Októberben elkészítettünk egy kis filmet az indiegogo oldalra, finanszírozandó a további idegen nyelvű könyvkiadást – kíváncsian várjuk az eredményt! Novemberben megszületett az „Ibolya íz-lelő”, és azonnal el is vittük a Wiener Buchmesse-re, mint egy osztrák-magyar érdekeltségű újszülöttet: ha az égiek is velünk lesznek, akkor a jövő év gyönyörű virágos meglepetéseket fog tartogatni a német nyelvterületen! Buda és környéke eddig egy kicsit mostohán bánt velünk, de az Orchideák Éjszakáját Pasaréten töltöttük, majd egy budavári könyvbemutató is becsusszant még mikulás előtt.
Több tévéműsorban is láthatták a nézők a virágokat: többek közt a Hatoscsatorna műsorában, valamint augusztusban a „Balatoni nyár”-ban, az állandó gasztronómiai rovataink mellett ( Kertbarát Magazin, A mi erdőnk) cikkek jelentek meg a Blikk-ben, a Blikk Nőkben, az Oázis- és a Montázs Magazinban. Az év végére fotósunkat sikerült rávenni, hogy előbújjon a névtelenségből, és egy kellemes fotós bloggal mutassa be azokat az ellesett pillanatokat, amelyeket amúgy titkon tartogat. 2014. januárja friss újságcikkekkel indul, terveink mellett már most sok meghívás érkezett, nagy lelkesedéssel és várakozással tekintünk az új esztendőre!

Nincsenek megjegyzések:

200 éves a Stille Nacht

    … erre is emlékeztünk ebben az évben. Így, az év vége felé, amikor már hólepel alatt szunnyad a kert, a lélek a Szent estére ké...