2013. december 17., kedd

Varázslatra vágyva...

„Az ünnep a különbözés, mély és varázsos rendhagyás… s mindenekfölött legyen benne valami a régi rendtartásból, a megszakításból, a teljes kikapcsolódásból, legyen benne áhítat és föltétlenség. Készülj föl rá testben és lélekben…”
Márai Sándor

Vajon kinek nem libbent elő még álmaiban az a gondolat, milyen szép volna a karácsony az erdő mélyén egy kis házikóban? Mesebeli gondolat: hólepte hegyoldal, méltósággal ringó fenyőágak, csupa csönd és áhítat, a sűrűben vidáman pöfékel a kémény… mert karácsonykor többre vágyunk, mint az ajándékok, mint a csillogó karácsonyfa, mint az egymásnak adott meglepetések. Vágyunk valami másra, többre, valami varázslatra…
Mi egy nem mindennapi karácsonyi menüvel kívánunk szép karácsonyt: ha nem is lehetünk az erdő mélyén, a mesebeli házikóban, képzeljük oda magunkat: vegyük körül magunkat a természet kincseivel, aggassuk a fenyőfára az ősszel szedett terméseket, a tobozokból, makkokból, bogyókból készült karácsonyi díszeket, az asztalra pedig kerüljön sok-sok erdő adta finomság.
Áldott, szép karácsonyt!

Mazsolás borleves
Hozzávalók: 6 dl édes fehérbor, 1 citrom, kis darabka fahéj, 3-4 szegfűszeg, reszelt szerecsendió, 8 tojássárgája, 10-12 dkg cukor, 6-8 dkg mazsola
A mazsolát egy kis pohárnyi borba beáztatjuk.  A többi bort 3 dl vízzel hígítjuk, a citrom levét belefacsarjuk, és a fahéjjal meg a szegfűszeggel fűszerezve nagy lángon 2 percig forraljuk. A forralt bort a tűzről lehúzzuk. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, citromhéjat és szerecsendiót reszelünk bele. A még forró bort vigyázva rászűrjük, elkeverjük. A tűzre tesszük, és addig verjük, amíg kissé besűrűsödik. Végül átszűrjük, a lecsöpögtetett mazsolát beleszórjuk, és egy csipetnyi reszelt szerecsendiót hintünk a tetejére.

Gombával töltött szarvassült
Hozzávalók: 4 szép szelet (Egyenként 15-20 dkg) szarvashús, 20 dkg erdei gomba, 1 kis fej vöröshagyma, 2 evőkanál zsír, só, őrölt bors, kakukkfű, néhány szál petrezselyem, 1 tojás, 3-4 evőkanál zsemlemorzsa
A hússzeleteket előkészítjük: vékonyra kiveregetjük, megsózzuk. Egy kevés zsiradékon megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a megtisztított, apró kockára vágott gombát, sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük, és kevergetve puhára pároljuk. A tűzről lehúzzuk, és ha langyosra hűlt, az egész tojással, meg annyi zsemlemorzsával dolgozzuk össze, hogy jól formázható masszává váljon. A hússzeleteken elosztjuk a gombás tölteléket, majd egyenként szorosan felcsavarjuk és hústűvel összetűzzük. A hústekercseket forró zsíron megforgatjuk, majd kevés vizet vagy csontlevet aláöntve, fedő alatt puhára pároljuk. Burgonyapürével, hercegnő burgonyával, párolt gyümölcsökkel körítve kínáljuk.


Gyertya süti
Lehet egy kicsit romantikus? A gyertyát formázó desszert elkészítése könnyű, ám hatása annál nagyobb. Állítsuk a szépen megterített asztalra, hogy mindenki hosszan gyönyörködhessen benne, amíg az étkezés tart. Azután úgyis elillan tiszavirág élete, mint a szélben a gyertyaláng.
Hozzávalók: 1 kerek, 3 lapos (lehetőleg kakaós) piskóta tortalap, 20 dkg mogyorókrém, a cukormázhoz 1 citrom leve, 15-20 dkg porcukor, a díszítéshez 4 db szép nagy aszalt füge, 8 db mandulaszem (vagy más aszalt gyümölcs)

A piskótalapból pogácsaszaggatóval kis, kb 4-5 cm átmérőjű korongokat vágunk ki és mogyorókrémmel megkenve 6-8 db-ot egymás tetejére helyezünk. A cukormázhoz  a citrom levét annyi porcukorral keverjük össze, hogy tejföl sűrűségű masszát kapjunk. Ebből egy-két evőkanálnyit  elsimítunk a tetején oly módon, hogy akár a viasz a gyertyán, körben lecsorogjon róla .A mandulát egy pillanatra forró vízbe mártjuk, majd hideg vízzel leöblítjük, így könnyen le tudjuk húzni vékony barna héját. A fügéket félbevágjuk, minden fél gyümölcsbe egy-egy szem mandulát illesztünk, és a piskóta-tornyocska tetejére állítjuk, mintha csak a gyertya lángja volna. Tálalhatjuk magában is, de még finomabb, ha pikáns, színes befőttel rakjuk körül.

Receptjeink megtalálhatók a Kertbarát Magazinban és "A mi erdőnk" Magazinban.
Halmos Monika & Vass András, Rózsakunyhó Alkotóműhely

Nincsenek megjegyzések:

Mesélek a bornak - arról, hogy a jó tettek a legfurcsább helyeken is születhetnek

  Ragyogó őszi nap volt, amiről Hamvas Béla úgy ír, hogy „arany napok”. Amikor a lomb minden rezdülésében ott a fény, a szín, a ragyogás. Im...