2014. október 7., kedd

Az Alpok napos oldala 1.

Európa egyik legszebb arborétumában

Ez volt az az alkalom, amikor a kedvenc kozmetikusomtól kapott narancsolajos arckrémet és a Zólyomi Zsolttól kapott rózsás parfümöt magamra öltöttem. Végül is anyai nagyapán nagyanyja szegről-végről rokona volt a Trautmannsdorfi kastély egykori úrnőjének...
A pénztáros persze ezt nem tudhatta, ő csak a munkáját végezte, és az újságíró-igazolványomat sem akceptálta. Sebaj, az év legszebb arborétuma minden pénzt és fáradságot megért!


Szavakkal nehéz is leírni, mi mindent lehetett látni. Mint minden rendes arborétumba, korán kell érkezni, mert később a buszok ontani kezdték a bámészkodókat. Volt is mit...
Például a hatalmas dália-gyűjteményt. Ezer színben pompáztak, hiszen a legtökéletesebb dália-idő volt.

Pompás attrakciók sora szórakoztatta el azokat, akiket nem nyűgözött le a növények mérhetetlen sokasága. Engem nem hoz lázba néhány luxus rabságban tartott állat, de sokan lelkendeztek a Dél-Tirol növényvilágát színesítő nyúlpártól, hegyi kecskétől. Tömegek töltöttek hosszú időt a tarka és büdös madarak közt egy hatalmas ketrecben.
Azért az önkiszolgáló interaktív, földalatti kiállítást ki kellett próbálni! Hat percenként indultak a túrák, sorban álltak a német nyelvűhöz. Gondoltam, ez olaszul sem lehet rossz, már legalább 15 szót úgyis megtanultam. Lámpa felvillant, bementünk, ajtó becsukódott, és megkezdődött a földalatti élet bemutatása 400 méteres sötét sétával: mérgező gyökerek, füstöt okádó kutya, bombát gyártó földalatti mozgalom, és a csírázó magból kelő új élet.
Aki ide, Trautmannsdorfba jön, jó, ha felköti a gatyáját és jó cipőt húz. Itt ugyanis csak lefelé vagy fölfelé lehet menni. Ugyan az utak kényelmesek, de pillanatok alatt összejön jó néhány kilométer. A déli lejtő a  napsütötte kert,  GIARDINI DEL SOLE. Édes szimbiózisban élnek itt együtt messzenéző ciprusok, megfodrászolt levendulák és színben hozzájuk öltözött kaktuszok.

Aztán egy csodálatos zsálya-gyűjtemény a világ minden részéről, a 900 ismert fajtából itt 150-et lehet megcsodálni.
A napsütötte oldalon a kedvencem: Arbutus unedo, Westlicher Erbeerbaum, CORBEZZOLO rengeteg fajtája. Elvarázsoltak pompás gyümölcseikkel!
Ha olaszul akarsz tanulni, Dél-Tirol a legjobb választás. Három nap után már szinte mindent megértesz. Dél-Tirol példaértékű a nemzetiségi kérdések megoldásában: többek közt itt minden kétnyelvű. Még a piacon a gazda kis tépett kartondarabkái is! Amúgy az olasz nyelvleckéhez azért nem árt németül tudni...

Az arborétumi képes séta hamarosan folytatódik! Ha tetszett, látogass el legközelebb is, és csatlakozz a közösségi oldalamhoz: Kattints!

Nincsenek megjegyzések:

Mesélek a bornak - arról, hogy a jó tettek a legfurcsább helyeken is születhetnek

  Ragyogó őszi nap volt, amiről Hamvas Béla úgy ír, hogy „arany napok”. Amikor a lomb minden rezdülésében ott a fény, a szín, a ragyogás. Im...