Olvasva az újonnan
bevezetett menza és gyerekétkeztetés véleményei, tapasztalatait, úgy érzem,
ehhez nekem is lenne néhány szavam.
Van némi rálátásom a
dologra – nem vagyok ugyan sem dietetikus, sem szakács. Ám a modern
reformkonyhával lassan negyedszázada ismerkedtem meg. Első útmutatóim ebben
Borszékiné Rétháti Ágnes és Hargitai György voltak, a régi magyar Konyha
szerkesztőségében, akik csodás receptekkel ajándékoztak meg, és segítettek
elindulni egy olyan úton, amely az élvezetes, jóízű és egészséges
táplálkozáshoz vezet. Azután már tapasztalataim nagy részét én is közkinccsé
tettem számos szakácskönyvemben.
Mivel az elmúlt időben négy
gyermekem is felcseperedett e konyhán, akik most már saját egészségtudatos
konyhát vezetnek – sőt, az ő gyermekeik is ekképpen esznek. Nálunk a nagy
asztalt mindig sokan ülték, ülik körül, sok az éhes száj, mert mindig jön „még
valaki”, és tudják, itt jut még egy szájnak is. Jókat eszünk, jóízűen és
egészségesen. Húst is kerül terítékre, bár búzafasírtomtól többen is függővé
váltak. 1993-ban a Junior Gyermekélelmezési Vállalat versenyén heti menümmel a
második díjat nyertem el – ezt a menüt ma is vállalom, megállja a helyét!
Ezt a tudást szeretném
továbbadni minél több gyermeknek, mert ha idejekorán megismerkednek az
egészséges ételekkel, akkor nem lesz idegen a menzán sem a reformkonyha –
persze, ha jóízű. És a gyerekek nyitottak, érdeklődők – akiket rávezetnek arra,
hogy hogyan kell enni, azoknak örömforrás lesz az étkezés.
Hogy hogyan lehet ezt
megtanítani?
Egyrészt, mint mindent,
példával, jó példamutatással. Könnyű annak, ahol a szülő maga is e nézetek
vallja, és tudja, mit, hogyan érdemes enni, és nem vakította el a
reklámdömping. Ha ez nem járható út, akkor van több lehetőség is. Például egy olyan élményszerű oktatás,
amelyet e nyáron is folytattunk barátnőmmel, „tábor” formájában. Ez egy
barátias kertész-német tábor volt, mivel Anikó némettanár – én pedig a
kertész-konyha vonalat vittem végig. Az egész hetet szépen felépítettük,
ideillő dalokkal, játékokkal, nyelvtanulással is. Az életben kipróbált
módszertan – és működik!
Első nap
megismerkedtünk a magokkal. Megnéztünk sok-sok magot, kézbe vettük, nagyítóval
megvizsgáltuk. A gyerekek 5-10 évesek voltak, és örömmel üdvözölték az ismerős
magokat, a kukacot. Megbeszéltük, mit csinál a barackban, a szilvában a mag, hogyan
lesz a búzamagból kenyér. Csíráztattunk: ezt minden nap gondoztuk,
megvizsgáltuk és utolsó nap ettünk a friss csírákat. Készítettünk
napraforgómagból finom fokhagymás, zöldfűszeres krémet, amit kenyérre kenve
kóstoltunk, és egy mézes-diósat, amihez zabkeksz járt.
Másnap „gyökérnap”-ot
tartottuk. Sorra vettük a gyökérzöldségeket, kézbevettük, megtapogattuk őket:
mi a jó a gyökerekben? Mindenki készített egy-egy kis kertecskét, kiürült
tejesdobozban. Megtanultuk elültetni a növényeket, egy kis „térrendezést”, és a
kertben talált apró kincsekkel kidekoráltuk a kertet. Az egész héten át gondozott
kis kertecskét azután mindenki hazavihette. E napon sárgarépából készült „hamis
lazac” volt uzsonnára és mézes-citromos reszelt sárgarépa. Mindkettőnek nagy
sikere volt – a szülők, akiket megkínáltunk, más sokkal távolságtartóbban
fogadták az ételeket.
Ezután szár-és levél
napok jöttek. Megismertük a növények e részeit, koszorút fontunk indákból,
fakérget simogattunk, leveleket kóstoltunk. Ez igazán mulatságos és tanulságos
volt: a savanyú sóskát szinte mindenki szívesen kóstolta, ám a legtöbben
idegenkedtek az aromásabb levelektől, mint a menta, a bazsalikom, a szurokfű. Ismeretlen
ízek, ismeretlen növények – ahogyan a vörös mángoldot örömmel fogadták, éppen a
színe miatt. Saláták készültek, többféle változatban és nagy sikerrel.
A virágok napja az
egyik legszínesebb nap. Közelről megnézni egy virágot, nagyítóval látni a
bibét, a porzót, virágport, esetleg meg is kóstolni őket? (Mivel az ehetővirágok honi szakértőjének számítok, így ezt nyugodt szívvel teszem.) Izgalmas
dolgok, és addigra elértünk oda, hogy már záporoztak a kérdések. Ekkor kezdtek
már megérteni néhány dolgot a növények, a táplálkozásunk és az egészségünk
kapcsolatában. A közös munkánk kétféle
krumplikrém elkészítése volt: a csoportban volt két gluténérzékeny kislány, ők
nagyon élvezték, hogy ebből teljes mértékig kivehetik a részüket! A kész krémeket
– egy fokhagymás-tojásos-petrezselymes és egy olívaolajos-citromos variáció –
kiflikarikákra kentük és friss, ehető virágokkal díszítettük.
Az utolsó napra
maradtak a termések. Mitől, milyen jó a termés? Megnéztük a kertben található
terméseket, felvágtunk több gyümölcsöt, zöldséget – megtaláltuk bennük a
magokat. A magokat, ahonnan elindultunk. A zöldségekből- gyümölcsökből a
gyerekek gyönyörű tálakat állítottak össze, készültek apró paradicsomok
megtöltve, reszelt répaágyra tett paprikaállatok, geometrikus gyümölcsfantázia,
apró falatok friss zsázsacsírával, s a végén minden elfogyott.
Dióhéjban összefoglalva
ennyi történt, de talán nekik többet is jelentett. A szülők nemsokára jelentkeztek,
a recepteket kérték, és érdeklődtek erről-arról, hogy is van… mert a csemeték
nagyon lelkesek, és most már ők is kíváncsiak…
Fontos, hogy minél
többen már kisgyermek korban megszokják az egészséges étkezést, tudják, hogy
mit, miért érdemes enni. Hogy étkezés egy örömteli esemény legyen, ne egy
szenvedés. Hiszen ma (egyelőre) nem csak azért eszünk, hogy az éhségünket
csillapítsuk, hanem az élvezet kedvéért is. (És mielőtt rám támadna egy-egy
harcias kommentelő, elárulom, hogy négy sportoló gyermek mellett mindezt
egészen vékony pénztárcából ki tudtuk hozni, igaz, nálunk egyetlen falat sem
ment soha a kukába!!)
Fontos, hogy már a
gyerekek tudják, miért kell biobúzából készült kenyeret enni, miért kell
elfelejteni a rámás süteményt, mire vágnak fel a felvágottak. Hogy annyi ételt
szedünk ki, amennyit megeszünk és egy falat sem mehet veszendőbe. Fontos, hogy
imádják a zöldségeket és a gyümölcsöket, és ezek megbízható helyről
származzanak. Meg kell tanulni azt is,
hogy az életben, és az ÉTELben az egyik legfontosabb a MÉRTÉK. Mértékletesen
kell bánni a sóval, cukorral, ecettel, zsírral és a többivel, mértékkel kell
étkezni. És hogy a gabonakrém-evés függőséget okoz.
A baj csak az, hogy e
tudással együtt jár az igényesség – és akkor, lehet, hogy ottmarad a tányérban
a lélek nélkül készült reformebéd?
Ha érdekel egy hasonló
kis tanfolyam, keress bátran: moni.halmos@gmail.com www.rozsakunyho.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése