Igen, az emberi hiszékenység és a butaság.
„Az értelem az a
gyökér, amelyből a kimondott szó virágzik”
Hildegard von Bingen
ZÖLD esküvőkön mérgező torták, avagy vissza a természetbe
esztelenül
A hideg is kiráz a ZÖLDnek nevezett esküvőkön, ahol hangzatos szólamokkal említik a fenntarthatóságot, a hulladékmentességet, az italokat műanyag szívószál nélkül. A komposztálható bambusztálakban az organikus avokádókrém, a VADVIRÁGOKkal díszített torta (a virágpiacról, oda meg ki tudja, honnan.) Mert a bambusztálat nem kellett ám tízezer kilométerről szállítani, sem a „vadvirágokat” minimum Hollandiából, az avokádóról ne is beszéljünk.
Az esküvői tortáknál bevett szokás, hogy a virágostól hoznak
egy előre elkészített virágdíszt, ami igazán remekül mutat rajta. Szerencse,
hogy az amúgy ehetetlenül édes és rémisztő színűre festett
tortamázat-bevonatot-marcipánutánzatot vajmi kevesen falják be, jobb esetben
kipiszkálják a tányér szélére. Ők teszik jól, mert a virágüzletben,
dísznövényként árusított virágokat nemhogy megenni, de megszagolnunk sem volna
szabad! Azt meg, hogy érintkezzen élelmiszerrel, nem lenne szabad engednie
egyetlen, felelősen gondolkodó cukrásznak sem!
Ma pedig egyre több alkalmi, vagy hobbi cukrász kápráztatja
el tortáival az édesszájú közönségét, vakolt, csupasz vagy krémmel bevont és
ZÖLD díszítéssel ellátott tortákkal. Mert a ZÖLD trendi És mivel a kóstolást a
vizuális élmény beelőzi, és mert a virág is trendi, hát tesznek is rá bőven. Ki
a kertből, ki a virágostól - erről írtam fentebb. Tesznek rá mindent, ami akad,
ami jól mutat, fő szempont az esztétikum, no meg a büdzsé.
Kedves Tortakészítő Barátaim, eszetekbe jutott már egy szép légyölő galócával dekorálni egy tortát? Olyan kis helyes, egy oroszkrémen egészen pöpecen állna. Az erdőből ingyen van. Körbe lehetne tűzdelni tiszafa-ágakkal is. Nekem ez akkor kattant be, amikor a minap egy házi cukrász babarózsaszínű tortakölteményével hencegett a fb-on, amelyen bájos leandervirágok vigyorogtak pasztell rózsaszínben. Igen találó összeállítás, kapta is lájkokat rendesen. Csak bízhatunk a kóstolóprogramok tapasztalataiban, hogy a népesség 90%-a kikotorja a virágot, és köszöni, nem kér belőle. Merthogy sok más mellett a leander és a tiszafa is mérgező!
Egy trendi cukrászlány büszkén posztolta legújabb
kreálmányát: csoki, sóskaramell, láthatóan az sk. kertből jöttek a növények a
szeder mellé: kérdem én, tudja-e a nevüket? Ha tisztában lett volna azzal, hogy
az ornitogallum (madártej névvel is illetik, talán ezért került oda?!)
erősen mérgező, bizonyára nem tette volna oda. Ahogy a boglárkát sem. Az amúgy
gyönyörűséges kompozíció tényleg szuper, de amint a növény nedve kicsorog (és a
hűtőből kivéve, szobahőmérsékleten tényleg kicsorog), és érintkezik a
tortakrémmel, így eljuthat egy mit sem sejtő delikvens szájába is. Rosszabb
esetben erős fejfájást okozhat - meghalni tőle nem fog senki, a fejfájást pedig
majd az olcsó (vagy túl sok) pezsgőnek tulajdonítja majd. Tehát, amúgy minden
rendben: szép volt, jó volt, tetszett, nem halt meg senki - rendben van ez
így??
Nem, egyáltalán nem. Borsózik a hátam a ZÖLDnek nevezett esküvőktől, mert az utóbbi időben trendi lett – és nem értelmes gondolat, követendő életmód. Egyre-másra keresnek a legfurább ötletekkel. Legtöbbször csak az őrület megvalósításához keresnek balekot, de ma már van, aki tanácsot kér, mielőtt boglárkát kaszálna a réten. Az imént tettem le a telefont: májusi réti virágokat szeretnének holnaputáni esküvőhöz, mert a mezőn nem találtak. Mondom nekik, hogy rossz helyen keresték, mert a május elbújt már igen rendesen – azt hiszem végül meg is sértődtek. Augusztusban májusi virágos rét?! Nem néztek ki az ablakon? Vagy nem láttak naptárt és nem olvasnak híreket?!
Az is elszomorító, hogy olyan tiktokkerek, akinek
félszázezer követőjük akad, és mérgező növények fogyasztására buzdítanak. Csak
remélem, hogy a tiktokkozók csak nézik a bődületet, (a bődületes hülyeségeket) és
mivel a növényeket nem tudják hová tenni, így talán meg sem eszik őket. Talán
meg sem találják. Azért megkérdezném sokaktól: te komolyan elhiszed ZÖLD
gondolatait annak, aki csodásan nyírt pázsitjáról osztja a ZÖLD észt? Akinek
kertjének fele láthatóan zúzottkővel van beborítva és gyepén robotfűnyíró
szaladgál?
A zöld morgolódás még sokáig tarthatna, de egyszer majd, ha
lesz időm rá, írok ebből is egy tanulságos könyvet. Addig pedig ajánlom jó
szívvel tanulmányozni a honlapomat,
a könyveimet.
Ajánlom ehető
virágaimat, és azokat a kedves tortakészítőket, akik műveit szívesen
javaslom: Vajda Emese MESICAKE, Puzder
Enikő ARONORA Cukrászműhely remekeit.
A tortafotók Kedves Megrendelőim remekei, köszönet értük! Ha érdekelne bármelyik, keress bátran! És igen, mind EHETŐ, a díszítés is ehető.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése