2022. január 21., péntek

A szomorúság jósága

 Az elmúlt hónapokban csapkodott körülöttünk vihar: egyre-másra érkeztek a hírek ismerősök, barátok súlyos betegségeiről. Többen közülük az első megrázó diagnózis után elhatározták: mától egészségesen fogok étkezni!

És itt jöttem a képbe: hogy hogyan? Hosszas beszélgetések után kezdett számomra tisztulni a kép: hogy a legtöbb embernek halvány fogalma sincs arról, mit jelent az egészséges táplálkozás!

Ezentúl csak párolt zöldséget eszünk, legfeljebb egy kis margarinnal megöntözve: kell a növényi zsiradék. Vettem egy halom gyógyteát, most ezeket isszuk nyakra-főre: mert abban van az egészség. Tengernyi vitamint vettem, most minden nap bedobálunk belőle egy marékkal, meg isszuk a kollagén-shaket. Esténként mindig eszünk kefirt vacsora után, mert az egészséges. Zsírszegény diétát javasolt az orvos, csak főtt húst fogunk enni, meg virslit, párizsit, mert abban nincsen zsír. Teljes kiőrlésű kenyeret eszünk, mert azt mondták, csökkentsük a gluténbevitelt.


Ilyen, és ehhez hasonló mondatokat hallva mélyen elszomorodtam. Miért akkor jut eszébe a legtöbb embernek, hogy egészségesen táplálkozzon, amikor már megérkezett a betegség? Ugyan miért nem lehet ez alap? Ma, amikor annyi információ áll rendelkezésünkre, mint eddig még soha – igaz, ki kell hámozni a tengerből azt, ami a hiteles és a lényeges, és lehet, éppen ez a baj – tényleg ennyire nehéz kitalálni, mi az egészséges? Miért nem ismerjük a zöldségeinket, miért utáljuk a legtöbbet? Miért csak akkor jön a nagy változtatási kedv, amikor becsukjuk magunk mögött az orvosi rendelő ajtaját?

Nem táplálkozhat mindenki egyformán, hiszen mind mások vagyunk genetikailag, különböző az életvitelünk, az elérni kívánt cél: tehát ez mindig egyénre szabott. Azért, mert a pedikűrös lánya lefogyott a répaevéstől, nem biztos, hogy nekem használ – és nem is bírnám ki. De ha annyi főtt tésztát ennék meg, mint István bácsi, akkor már nem férnék be a kertkapun.

Január elejére hirdettünk egy online előadást, amely pont ezt a témát boncolgatta volna, sok-sok gyakorlati tudnivalóval, receptekkel, sok-sok hasznos információval. És alig akadt rá érdeklődő! Vajon miért nem akarod komolyan a változást?

Kedves Olvasó, ha eljutottál idáig az olvasásban, és úgy érzed, hogy a fenti mondatok egy picit megérintettek, és valóban szeretnél változtatni az életmódodon, szívből ajánlom, hogy

- kövesd a www.rozsakunyho.hu  oldalát, ahol üde receptekkel és egészségtudatos programokkal fogsz találkozni,

- ha van olyan, ami ebben a témakörben különösen érdekel, jelezd a rozsakunyo.alkotomuhely@gmail.com email-címen, hogy még inkább tudjunk a kedvetekben járni,

- van lehetőség konkrét esetben személyes konzultációra is, ezt szintén a fenti email-címen tudod jelezni,

- figyeld, a hírleveleinket, hamarosan olyan háromnapos programmal fogunk jelentkezni, amelyben új szintre emeljük a gyógynövényekkel, az egészséges tápláléknövényekkel kapcsolatos információk megosztását, egybekötve a lecsendesedés, a lelki béke megtalálásának eleganciájával.

Szeretettel,

Monika

 www.rozsakunyho.hu

 

Nincsenek megjegyzések:

Mesélek a bornak - arról, hogy a jó tettek a legfurcsább helyeken is születhetnek

  Ragyogó őszi nap volt, amiről Hamvas Béla úgy ír, hogy „arany napok”. Amikor a lomb minden rezdülésében ott a fény, a szín, a ragyogás. Im...