2023. január 16., hétfő

Mesélek a bornak - A Himnusz kikongatása borospoharakon – Bernáth Aurél emlékezése

 Nemrégiben édesapám hívta fel a figyelmemet a festőóriás eme kis történetére. Nem volt könnyű előkeríteni az „Így éltünk Pannóniában” című művet és benne a kongatásos fejezetet.

Most, a Himnusz születésének 200. évfordulóján jó szívvel ajánlom olvasásra. 

"...Főttek hát a keszegek, gardák, az edényre fedő borult, miután még szárított, piros paprikacsövek is kerültek a lébe. A főzés első indulási izgalma elmúlt, csak a tűzre kellett vigyázni, mert bizony a venyige gyorsan ég, és azt is mindig törni kellett.

Amíg a lábas körül újabb események nem kívánták, apám felszabadult. Terítés következett, ami egyszerűen ment. A halpaprikáshoz mi más kellene, mint mélytányér, kanál, no és mivel majd a hal úszni kíván, hát pohár is?


Bernát Aurél: Riviéra (Magyar Nemzeti Galéria)

Ennél utóbbinál meg kell azonban állnunk. Nekünk ugyanis nem olyan poharaink voltak, mint másoknak. Nálunk, úgy látszik, óriások ittak.

Ahogy a Bélavár felépítése befejezéséhez közeledett, apámat egyszer két hatalmas talpas pohár kongatása közt találtam. - Mit csinálsz, papa? – kérdeztem. – Kongatok, felelte, de nem volt hajlandó több részletet elárulni. A két talpas pohár Lang Mózes fűszerestől került hozzánk, ott savanyú cukor állt bennük. Hétdecisek voltak. Apám kongatta őket, majd egyikbe kis vizet öntött, s utána megint csak kongatás következett. Mi az ördög lehet ez? – tanakodtunk.

Kiderült, hogy ilyen poharak lesznek a Bélavárban. Igen, de ez nem ment simán. A poharaknak ugyanis még zenélniök is kellett. A terv szerint kongatással ki kell adniok a Himnusz első két sorát:

Isten, áldd meg a magyart

Jó kedvvel, bőséggel…

Ez a két sor tizenégy szótagból áll, beleértve, hogy a „sé-ég” két zenei szótag. Így tehát ennyi pohár kellett. Ilyen zenei feladatoknak Lang Mózes bácsi pohárkészlete nem tudott megfelelni. Így hát apán az üveggyárhoz fordult. A gyár visszaírt, hogy a „meg”- poharat nem vállalja azonos vastagságú üvegből, és hogy a „ség-1” pohárnak nagyobbnak kell lennie, mert ez a hang túl mély.

Így lett aztán a „ség-1” pohár, az úgynevezett elnöki pohár – egyliteres, a többi, alig észrevehető vastagság-különbséggel – hétdecis. Óriások poharai! 




Ez a készlet azonban sok egyebet vont maga után. Nem kell sokáig számítgatni, hogy tizennégy ilyen űrtartalmú poharat nem lehet a szokásos egy-kétliteres kancsóból töltögetni, ha csak a gazda nem akar szakadatlanul ide-oda nyargalni a pince és az ebédlő között. Megfelelő borosüveg kellett hát. Ezt apán egy pesti útja alkalmával a Törley-pezsgőgyár harmincöt literes reklámpalackjában találta meg. Nagy diadallal érkezett ez a butélia a Bélavárba.

További következménye az óriási ivókészletnek az a hektoliteres hordó volt, amely tálcául szolgált a nagy borosüvegnek, és az élesre köszörült lovassági kard, mely a sonkavágót adta. Hogy a kés, kanál, villa – nem lett a szokottnál nagyobb, az csak a fiziológia kényszerítő ereje folytán történhetett. Ha Csala meg is tudott egyhajtásra inni egy egész literrel, arra mégiscsak képtelen volt, hogy sajtárral egye a halpaprikást.

A vacsora előkészületeinek legnehezebbje a harmincöt literes üveg megtöltése volt. Le kellett vinni a pincébe, ami üresen még csak ment valahogy, de a szűk lépcsőn felhozni komoly férfimunkát igényelt. Az ebédlőben aztán ráhelyezték a hordóra, szorosan az ebédlőasztal mellé, s ott úgy hatott, mint egy viharágyú. A bor-felhozás elvégzése után a poharak kerültek sorra. Csák gondosan a Himnusz dallama szerint állogatta őket. Nem egyszer hosszan elgyönyörködött a hangolásban, mint vérbeli zenész, ki rendet tud teremteni a makacsul bujkáló dallam rendszerén. Néha a „ség 1”-gyel kezdte a könnyebbség miatt, mert ez a pohár nagyobb volt mindannyinál. Az asztal végre rendben állt.

… Amikor elkészült a halpaprikás, egy hordófenékhez hasonló, kerek tálca került elő, s apám utolsó szakértő pillantása után rávonszolták a hatalmas lábast erre az alkotmányra, s óvatosan tették az óriási poharak közé. Csák, mint egy született udvarmester, a poharak elé igazgatta a vendégeket. Megkezdődött a kongatás. Apán kezdte az „is”-sel, Gönczy folytatta a „ten”-nel.

Ezután következett a bortöltés. Amíg a nagy üveg tele volt, bort csak úgy lehetett tölteni, hogy ketten fogták a hatalmas üveg nyakát és a vendégek a poharaikkal sorban eléje járultak. Színültig kapta mindegyik. Mint valami ritka szertartás szerelői, jöttek a hívek a nedűért…”

Bernát Aurél: Így éltünk Pannóniában, részlet, 1958.

Nincsenek megjegyzések:

Mesélek a bornak - arról, hogy a jó tettek a legfurcsább helyeken is születhetnek

  Ragyogó őszi nap volt, amiről Hamvas Béla úgy ír, hogy „arany napok”. Amikor a lomb minden rezdülésében ott a fény, a szín, a ragyogás. Im...