2023. május 16., kedd

Ezerjó Nap – a virág- és borkóstoló

 

Május 16. az Ezerjó napja. Hogy miért, azt megtudhatjuk az International Ezerjó Day szervezőitől.


Hozzám is érkezett egy nagy doboz, közösségi ezerjó csomag Mórról. Régóta kedves borvidékem, csuda estéket töltöttünk ott remek borok és szép lelkek társaságában.De most, május lévén, az ezerjókkal vidítottam fel a virágos konyhát – ami azért, lássuk be, eddig is vidám volt. Az ezerjó csavart egyet rajta!

Akár egy üde virágcsokor
Az ezerjó szőlőből készült bor általában egészen világos, zöldes árnyalatú. Enyhén illatos, illatában felfedezhetünk akácvirágot, almát, fehér szirmú virágokat, sőt trópusi gyümölcsöket is.

A vadkomlóhajtás az egyik tavaszi nagy sláger, egy bársonyos bormártás készült hozzá az Eisenberger pince szép, félszáraz ezerjójával. Sütőben besütve, kevés sajttal megszórva egy igazi májusi álmodás lett. Mellé is ezt a bort kínáltam, hiszen ha már benne, akkor mellé is.





A csalánpite az egyik kedvenc zöld sörkorcsolya. Százszorszéppel mutatós is! A Paulus Selection ezerjó szépen csúszott hozzá, igen. (A Paulus pincével izgalmasan kezdődött ismeretségünk. Csodás nyári napon, odafelé igyekezve leszakadt az ég. Hiába rohantunk, csuromvizesen estünk be a pincébe. Először töröközőket meg pokrócokat kaptunk, utána jött csak a bor… kóstolás előtt így elázni…)









Van egy szuper, gluténmentes sütireceptem, ami borral jó. A hordós érlelésű ezerjó a Végh-Tomcsik családi birtokról, azt hiszem, egy remek választás volt hozzá! A hosszú ideig tartó sütés alatt egybekelnek az ízek, a bortól lesz kerek az összhang. Egy szép tavaszi vasárnap délutánhoz nem is tudnék szebb kettőst elképzelni, mint ez a sötét süti, és a rá mosolygó bor.













Csetvei Krisztina borait nagyon kedvelem, szívesen kínálom őket a virágkóstolókon. Izgalmas pillanat volt, amikor a szépséges virágos palacsinták mellé kóstoltuk a Raw/ka amforás ezerjót. Így együtt vagány, lendületes, csupa élet desszertté váltak.

Míg ugyanez a desszert a töppedt szőlőből készült ezerjóval (Frey pince) elegáns, igazán attraktív, egy különleges kerti ünnepre való fogássá vált.

Hátra van még egy palack, a Spontán pince Ezerjója, amelyet a legközelebbi virágos borkóstolóra tartogatok, egy egészen extra virágos tányérdesszert megkoronázásához. Természetesen ez a desszert magában is fog némi bort tartalmazni…



 Receptekért, vagy virág-és borkóstolóért  kattints a Rózsakunyhó oldalára!



 

Nincsenek megjegyzések:

Mesélek a bornak - arról, hogy a jó tettek a legfurcsább helyeken is születhetnek

  Ragyogó őszi nap volt, amiről Hamvas Béla úgy ír, hogy „arany napok”. Amikor a lomb minden rezdülésében ott a fény, a szín, a ragyogás. Im...