2016. augusztus 31., szerda

Virágkonyha a bőség kertjében

Vannak dolgok, amik találkoznak.Vannak emberek, akiknek olykor találkozniuk kell valamiért, újra meg újra. Így találkoztunk legelőször véletlenül. Azután újra és megint. Erzsi bőszen dolgozott a BŐSÉG KERTJE-n, én az ehető virágaimmal szorgoskodtam. Megszülettek a könyvek, összefutottunk könyvbemutatón, kiállításon, Fehérvárcsurgón (aki járt már ott, tudja, miért...), és terveztük, egyszer majd, de tényleg, csakazértis, valahol, nem véletlenül... és eljött!
Egy merész napsütötte délután Ráckevén, a Bőség kertjében.

Összetalálkozott a két könyv, a két szerző, Krumpach Erzsi és Halmos Monika, egy gyönyörűséges kertben. Az élet úgy hozta, hogy megneszelték ezt a találkozást a ráckevei kertbarátok is, és bekéreckedtek - én meg örömmel álltam elé a felkérésnek, hogy az augusztusi buja kertben rögtönözzek egy különleges VIRÁGKONYHA előadást. Miért is ne, hiszen itt minden adott volt a szemléltetéshez!




Az ehető virágok termesztéséhez a legjobb út az, amit Erzsi követ: konyhakert ásás és kapálás nélkül. Na jó, nem 100%-ban, de ha okosan tervezünk és sok mindent átgondolunk, a könnyű munka gyönyörű és egészséges terméssel ajándékoz meg!






A négy részre osztott kertbe egy sokszor kipróbált vetésforgó szerint kerülnek a növények. Virág, fűszer, zöldség vegyesen - tökéletes együttélés.

Vegyszerek nélkül, a lehető legkevesebb idő- és energiaráfordítással (mindkettőnknek 4-4 gyermeke van, elhihetik, hogy idő és energia se sok marad...) hogyan lehet egy egészséges és gazdagon burjánzó kertet kialakítani, fenntartani. Erzsi képzést és kertlátogatást is tart, lehet keresni bátran, és már tavasszal lehet így kezdeni!
 Sok ötlettel lettem gazdagabb: kell is, hiszen hamarosan indul az új bemutatókert-projekt, és szükség van minden apró tudásmorzsára.

Mire a nap lement, a kert minden szegletét végigjártuk, megkóstoltuk. Erzsinek hála egy kis kerti uzsonnában is volt részünk, saját készítésű zöldségkrémjeihez - mi sem természetesebb- virágokat ízlelgettünk.  A padlizsánhoz a sarkantyúka, az aszalt paradicsomhoz a fehér begónia jött be leginkább... A kertről bővebben ITT olvashatnak. Virágos recepteket pedig ITT találnak, garmadával.


Nincsenek megjegyzések:

Mesélek a bornak - arról, hogy a jó tettek a legfurcsább helyeken is születhetnek

  Ragyogó őszi nap volt, amiről Hamvas Béla úgy ír, hogy „arany napok”. Amikor a lomb minden rezdülésében ott a fény, a szín, a ragyogás. Im...