2017. december 9., szombat

Egy kicsit a dísznövényekről


Nem lenne teljes a beszámoló egy kis dísznövény-kitekintés nélkül. Parkról-parkra izgalmas élmények, szépség, ahogyan azt itt mérik.


A Zongshan park attrakciója a bonsai gyűjtemény. A város közepén valóságos oázis a park, telis-teli emberekkel: gyerekek hancúroznak a fűben, esküvőket fotóznak, kisebb csoportokban taichiznak, meridián-tornáznak zenére. Megint máshol kártyáznak, és egy számunkra megfejthetetlen módon társkeresnek: a fák közt kihúzott madzagon csüngő kék és rózsaszín papírokon legfontosabb adataikkal.
 
Csupa élet a bonsai kert is: nálunk az ilyen jellegű bemutatókat hét lakat alatt őriznék, itt boldogan sétál és futkározik köztük mindenki. Épp szombat délután volt, amikor különösen sokan töltök itt az időt a környező magas házakból.

Tyinje megismertetett egy növénnyel, amely épp virágzásának végén járt, de azért sikerült virágát megillatolni: finom, fűszeres, erősen aromás illat, mintha keveredne benne a vanília egy kis jázminnal. Osmathus, amiből nem csak teát készítenek, hanem ízesítenek vele krémlevest, répás és gyümölcsös ételeket is. A felhasználását illetően leginkább a nálunk honos bodzához hasonlítanám.
 
A bonsai-ok korosak voltak, el lehetett szemlélődni mindegyiken. Érdekes edényzetek, felirattal – amely legtöbbször nem a növény nevét jelentette, hanem egy odaillő gondolatot. A magában is alkotásnak számító törzs, és a sok-sok év munkájával létrehozott korona. Egy külön épületben szépre lakkozott bonsai-törzseket is kiállítottak, amelyeket nagy becsben tartanak az után is, hogy megszűnt bennük az élet.
 
 
 
A park mellett futó utca „virág” utca: ahogyan vannak ruhaboltos, lakásfelújítós utcák, ebben a virágüzletek garmadája található, kis- és nagy tételben lehet vágott- és cserepes virágokat kapni. Néhol virágkötők dolgoztak az utcán, szépséges csokrokat kötöttek. Kicsit virágpiac-feeling, kicsit kosz és összevisszaság, de a kikerülő, kész művek igen látványosak, dekoratívak.


 
 A városban több ízben láttunk az üzletek előtt hatalmas, dekoratív virágkompozíciókat, melyek az üzlet megnyitását vagy éppen egy merőben új áru bevezetését jelentették.


Szeretek belesni a kapualjakba, ablakokon – nem kukkoló, hanem csak kíváncsi vagyok. Az egyik kapun bekukkantva meglepő módon egy füves udvar volt, és éppen virágkötészeti bemutatót tartottak. Bemenni nem engedtek, de amíg kerestük az esetleges közös nyelvet, addig néhány elkészült alkotást sikerült megörökítenem.


 Ha tetszett olvasd el a többi bejegyzést is, és kérlek, ajánld másoknak is, akik szívesen barátkoznak más kultúrákkal! Látogass el honlapomra is, ahol sok-sok érdekességet találsz, belelapozhatsz könyveimbe, megtisztelsz egy dedikált példány vásárlásával. Virágos világomból csak egy kis kitérő az oly messzi Távol-Kelet!
 
                                                  Gyönyörű szukkulens, az Euphorbia Millio
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Mesélek a bornak - arról, hogy a jó tettek a legfurcsább helyeken is születhetnek

  Ragyogó őszi nap volt, amiről Hamvas Béla úgy ír, hogy „arany napok”. Amikor a lomb minden rezdülésében ott a fény, a szín, a ragyogás. Im...