Termesztésüknél a biológai gazdálkodást kell követnünk Az ehető virágos kert biokert is egyben, ahol minden levél, virág a tányéron végezheti. Sőt, a legszebb ehető virágok a permakultúrás gazdaságokban virulnak! Nálunk nincs vegyszer, semmiféle trükk: úgy szeretjük a virágokat, ahogyan a teremtő adja nekünk - és így a legfinomabbak is.
Megfelelő növénytársítással nem csak a kert lesz dekoratív, de a
növények egymásra gyakorolt hatását kihasználhatjuk. A sarkantyúka, a zsálya, a bársonyvirág
rovarriasztó hatásúak, ennek a veteményesben is nagy hasznát vehetjük. A
levendula jó hatással bír a rózsára: távol tartja a levéltetveket. A mi
kertünkben a levendulást rózsasorok váltják, és egy sor körömvirág szegélyezi,
nagyon jól bevált ez a társítás.
A talajtakarás nagyon fontos része az átgondolt kertészkedésnek:
vizet és saját energiánkat takaríthatjuk meg, hiszen nem kell gyomlálni! Talajtakaráshoz a legjobb a szalma, a lekaszált
fű, a megdarált komposzt. A talajtakarás sokoldalúan hat a növények
növekedésére, a talaj szerkezetére és termőképességére, ugyanakkor pótolja a
talajművelés egy részét is. A helyesen kialakított szerves takaróréteg nemcsak
hatékonyabb párolgáscsökkentő, mint a csupasz talajfelszín, hanem a kelő
gyomokat is elfojtja, a cserepesedést megakadályozza, a nedvességet pedig
folyamatosan tartja a felső talajrétegben, ezáltal a talajéletet jelentő
mikroorganizmusoknak is kiváló életteret biztosít.
Ha csak tehetjük, gyűjtsünk esővizet az öntözéshez. Legjobb reggel,
vagy koraeste locsolni. A kánikulai időszakban érdemes nagyobb figyelmet
fordítani a locsolásra, ezt dúsabb virágzással hálálják meg növényeink.
Balkonládában is nevelhetünk ehető virágoskertet. Ide alacsonynövekedésű fajtákat válasszuk és tápanyagban gazdag talajba ültessük őket.
Gondosan locsoljuk és tápoldatozzuk a bőséges virágzás érdekében! Tápoldatnak
mindenképpen természetes eredetű anyagot használjunk. A csalánból erjesztett lé
természetes növénykondicionáló, amelyhez más növényi részeket is keverhetünk. A
körömvirág levelei és szára, valamint a gyógynövényfélék feleslegessé vált
részei mind az erjesztett lébe kerülhetnek. Meleg helyen, letakarva érleljük,
amíg a hab eltűnik a tetejéről. A növényi oldatokat a tenyészidőszakban
többször is kijuttathatjuk azokra az ágyásokra, amelyekben folyamatos virágzást
szeretnénk elérni.
Ne vesszen kárba semmi se! A feleslegessé vált növényi részeket,
elszáradt leveleket, szárakat komposztáljuk. A komposzt teljes értékű táplálék
a növényeknek, melyből a nehezen oldódó ásványi tápanyagok, mikroelemek folyamatosan
felvehetők a növények számára.
Ha egyszerre sok virág nyílik, több mint amennyit egyszerre fel
tudunk használni, érdemes megszárítani. Kisebb mennyiségeket egy tálcán
szétterítve, szellős, meleg helyen is megszáríthatunk. De ha nagyobb mennyiség virágzik
ki, jó szolgálatot tehet egy házilag készített, napkollektoros aszaló, amelyben
gyorsan, kíméletesen és olcsón száradnak meg a virágok. Így színüket és
aromájukat a lehető legnagyobb mértékben megőrzik. A mi aszalónkat édesanyám
készítette sörösdobozok felhasználásával. Több szezon után bátran állíthatom,
nagyon jól bevált: virágot, fűszernövényeket szárítunk, zöldséget, gyümölcsöt
aszalunk benne.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése