Ülünk a lugasban, alkonyat mosolya játszik a lombokon, az
asztalon fényűző lakoma: fürj rózsamártásban, színes rózsaszirmok ölelésében, ahogyan
az a „Szeress Mexikóban” (Like Water for Chocolate) című filmben megjelent…
érzéki és szenvedélyes finomság… az illatos mártásba tunkoljuk a sült
madárlábakat, egy könnyű rozé dereng a párás pohárban, a puha este nehéz illatai
tódulnak körénk… valahogy így képzeltük el a nyár zárását Uliczki Dórával. Hogy
lesz egy este, amikor nem látogatókat fogad A titkos kert, nem a vendégek
kedvére készül a Virágkonyha virágkóstolója. Amikor nem „A visszatérés a titkos
kertbe” című filmet emlegetjük fel, hanem a miénk lesz az este, a szenvedélyes
ízek, egyszer a magunk kedvére terítünk.
Nos, a hosszúra nyúlt kerti időszak egy picit módosított
ezen – a nyári estéből így lett novemberi délután. A lonc és a havasi estike
illatát meg a tücsöknótát a kandalló duruzsolására váltottuk, a kert utolsó,
hűséges rózsái pedig adták zamatukat a rózsamártáshoz.
Az ötlet Dórát dicséri, magam meg a filmből próbáltam
elképzelni az ízeket – anyukám nevelte a fürjeket, akik nem tudhatták, hogy
életük milyen pazar módon fog bevégeztetni. Egy gazdag húslevesben merítkeztek
meg úgy fél órányira, lassan gyöngyözve melegedtek, majd egy napig érlelődtek a
zöldséges lében.
Az esemény napján szárazra törölgetve, finom
rózsás-rózsaborsos keveréket dörzsöltem bőrükbe, a hasüregekbe, és így is
pihentek egy kicsikét – amíg a napi kerti munka, a favágás, és a vendégvárással
járó teendők elvégeztettek – általam.
Aztán végre a legizgalmasabb következett: a madarak lábait
hajszálvékony szalonna-szelet kötötte gúzsba, picit szisszentek, amikor a forró
vaj elkezdte égetni bőrüket. A sülő vaj – amelyről Julia Child oly szépen
zengett ódákat (Julia and Julie, egy újabb film, ugye) – finoman sütötte, lágyan
perzselte a bőrüket, a jó tiroli szalonnából pedig leheletnyi füstös íz
keveredett hozzá.
Amikor kellően megpirultak, gyorsan átemeltem őket egy meleg
tálba, a visszamaradt szaftba került egy méretes adag aprított fokhagyma, egy
csésze darált dió, és a mozsárban rózsaborssal eldörzsölt rózsa. Épp csak annyi
fürjlevessel forraltam át, hogy kellően sűrűvé váljon, és amikor a tűzről
lehúztam, akkor került bele jó néhány kanál a mennyei és híres-nevezetes chilis rózsazseléből.
Megkóstoltam, és nem csalódtam az eredményben: mert olyan
fűszeres és mámorító volt, amilyet a film alapján egyáltalán elképzelhettem
volna. Csupa tűz és jóleső borzongás.
A sült madarak megmártóztak a szószban, és a rozmaringgal
pirított burgonyával együtt beköltöztek a sütőbe arra a pár percre, amíg
előkészültünk a lakomához.
Igen, mert lakoma volt ez a javából, pici, de finom lakoma, a
rózsa ellenállhatatlan aromájával, és azzal a leírhatatlanul komplex íz
egyveleggel, amelyben benne volt az év összes öröme és jósága, a rengeteg munka
és törődés, amit a kertjeinkbe fektettünk, és amiből most egy rövid időre
megajándékoztuk magunkat, a saját magunk örömére.
Nos, így mulat két nő, akiknek az életét egész évben
átszövik a növények. Köszönöm, Uliczki Dóra, az egész éves közös munkánkat!
Most már jöhet a téli üzemmód….
Ha érdekel, miről is szól A titkos kert, vagy szeretnél
részt venni egy különleges kertlátogatáson virágkóstolóval, jelentkezz ITT. Ha
pedig kíváncsi vagy virágos receptjeimre, könyveimre, vagy egy üveg érzéki
rózsazselét szeretnél (ajándéknak sem utolsó…), akkor a Rózsakunyhó oldalán várlak!
Mindezekről pedig első kézből értesülhetsz, ha kedveled a
Rózsakunyhó Alkotóműhely FB oldalát!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése