2018. december 18., kedd

200 éves a Stille Nacht


 
 
… erre is emlékeztünk ebben az évben.

Így, az év vége felé, amikor már hólepel alatt szunnyad a kert, a lélek a Szent estére készül, egy kis szusszanásnyi idő akad arra is, hogy összegezzük ezt a különös évet.
 

200 éves a Stille Nacht, és idén 100 éves az a befőtt, amelyet sok-sok éve őrizgetek a szekrényemben. Idén kezdődtek „A százéves befőtt titkai” címmel kóstolóval egybekötött előadások, amelyek a többi közt kicsit unikumnak számítanak. Gyönyörű fotók, kedves és mulatságos családi történetek, egy viszontagságos évszázad finom falatjai. Ezzel is szeretnék biztatni mindenkit: most még nem késő, szedjük elő a sublót mélyéről a régi, kézzel írt könyvecskéket, olvassuk el, elevenítsük föl őket! Mi vagyunk talán az utolsó nemzedék, akiknek birtokukban van nem csak a régi tárgy, hanem a tudás, amellyel „lefordíthatjuk” ma érthető nyelvre ezeket a kincseket érő műveket.


Ilyesmikről is beszéltem a Ridikül műsorában többedmagammal – megtisztelő volt bekerülni, ahogyan a Gasztroangyalba is. Sok-sok rádióriport, televíziós felkérések színesítették a munkás napokat (még a Syndey Magyar Rádió is!)– és számtalan előadás, kóstolóprogram, közös örömfőzések. Szívderítő volt köztük egy kicsit egyedül lenni a kertben, gondozni a növényeket, közben készüli a következő megmérettetésekre.



Szinte az egész országot bejártam, Csongrád, Gádoros, Erdőkertes, Gödöllő, Kiskunmajsa, Dunavarsány, Göd, Herceghalom, Biatorbágy, Velence, Fehérvárcsurgó, Budaörs, Noszlop, Fót, Tihany – és a felsorolás még korántsem teljes. Nem is szólva a budapesti helyszínekről, amelyek közül is kiemelkedett a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum béli kiállításunk és négy előadásból álló sorozatunk, valamint az Eötvös 10 kamaraszínházi kóstolós előadásai. A Budavári Könyvünnep igazi szellemi feltöltődésként hatott, a Mátyás templom árnyékában tölteni három napot, ez nem mindenkinek adatik meg.

Tartottam virág kóstolót romantikus kertben, romkocsmában, falunapon sámándobok hangja mellett, kastélyban zongoramuzsikával és a várbéli Jókai Anna Szalonban.
 

Számtalan alkotói megbízunk közül az egyik legkedvesebb volt mégis az európai karácsonyokat bemutató könyv magyar oldalainak az elkészítése, és a hozzá tartozó installáció megalkotása – a „200 Jahre Stille Nacht” kiállítás Wagrainban márciusig látható.

Hálával és szeretettel gondolunk vissza erre az évre, a Teremtő vigyázó gondviselésére. Köszönöm a sok jó embert, akikkel összehozott a sors, különösen a sok fiatalt, akiknek lassacskán át kell adjam a stafétát – de egy darabig még csak tudunk menni tovább együtt ezen a szép úton.

Bízva abban, hogy egy még szebb és tartalmasabb évbe lépünk rövidesen, kívánunk minden kedves Partnerünknek, Barátunknak, közeli és távoli Ismerőseinknek – és mindenkinek, akik megtiszteltek érdeklődésükkel és eljutottak idáig az olvasásban – áldott, békés karácsonyt és szép új esztendőt kívánunk!  www.rozsakunyho.hu
 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Mesélek a bornak - arról, hogy a jó tettek a legfurcsább helyeken is születhetnek

  Ragyogó őszi nap volt, amiről Hamvas Béla úgy ír, hogy „arany napok”. Amikor a lomb minden rezdülésében ott a fény, a szín, a ragyogás. Im...