Elsőszülöttem a régi családi házat újítgatja, és olykor
egy-egy láda régi irat kerül elő a padlásról. Ezek rendre nálam landolnak –
imádom olvasgatni régmúlt idők jegyzeteit, újságkivágásait – és ezekből olykor
novellák, mesék, előadások születnek.
Nos, legutóbb Korchus Gyula irataiból került elő egy szép
kis kupac – ki is volt ő valójában? Ebben én sem voltam teljesen biztos, mert a
családi emlékezet itt-ott hagy némi fekete lyukat, gondolkodni valót, de annyi
biztos, hogy a Rákos patak mellett állt egy malom épület még zsenge
gyerekkoromban, és ott laktak Korchusok. Őrzök egy tejeskannát is, Korchus
Gyula felirattal, meg néhány cédulát, ételreceptekkel.
Sok-sok évvel ezelőtt – a múlt század utolsó perceiben –
amikor az első virágos könyvem született, az első receptgyűjtésemben is volt Korchus-recept:
a Korchus-kranzli és a Korchus felfújt.
Nos, ez utóbbi leírása került bele a „Varázslatos virágízek”
című könyvembe. Csak a leírás, mert a szerkesztő inkább Szép Ilonka
bodzafánkjának fotóját tette be az oldalra, a felfújtak különös élete olyan,
hogy frissen lélegzetelállítóak, de mire lefotóznánk őket, kissé aszott
öregasszonnyá válnak. Tehát maradt a recept – ami viszont elsőrangú, furfanggal
teli ínségétel. Jobb napokat látott konyhákban születhetett, s mivel bodza volt
a patak mentén elegendő, május-júniusban tojtak már a tyúkok is rendesen,
könnyen lehetett remegősen finom, bodzásan ízletes, borral nyakon öntve szaftos
csemegét rittyenteni. A XX. század elején amúgy is divat volt különféle
felfújtakkal, „koch”-okkal koronázni meg
az egyszerű étkezéseket, a hozzá ajánlott borsodó pedig szintén a kor divatját
követte.
Egy szó mint száz, a bodzás felfújt jó. Annyira jó, hogy
belekerült a könyvbe, és nálunk pedig bodzaidőben előfordul a tányéron is.
De amiért e bodzátalan időben előcibáltam e receptet, és
visszakanyarodjak a padláspakolás nemes feladatához: kicsit körülnéztem a
világhálón, mit tudok meg még e nagy kazal papír tulajdonosairól? És lám, a
kulcsszavak bírására rendre a Korchus felfújtat dobta ki a gép.
Minő véletlen.
Az ASTRONET oldal a bodzafánk receptjével együtt hozza,
természetesen forrásmegjelölés nélkül. Pikáns és bódító.
MINDMEGETTE szerint a bodzaszörpön túl is van élet, és ő is
közli mind a két receptet, változatás nélkül. Vajon felmerült-e benne, hogy az
egész csak kamu, és a receptet nem is lehet elkészíteni? Vagy hogy visszaél más
szellemi tulajdonával?
KEK-NETWORK is nyomja mindkét receptet – egymástól ollózhatták,
nagy poén.
BALAGELAPJA a másolás közben nem vette észre a tördelést,
így nála véletlenül egybefolyt a két recept – aki szemfüles, észreveheti,
másnál is hasonlóan van!
Gubola tanár úr is mindkét receptet belenyalábolta éves
programjába.
A házirecepetek oldalán horvathnemagdi „Bodza, bodza, imádom!”
felkiáltással hozz, a fánkot és felfújtat is:
http://hazireceptek.hu/Recept.php?ReceptID=c5edcda806efc1b43c9dafc21c1b6025&recept=Bodza_bodzaIMADOM
… és ugyanő itt is, ugyanazt:
https://xmagazin.hu/xm.php?cikk_search=citromh%E9j%20kiv%E1l%F3&np=6
Hogy még minden zagyvaságot hordanak össze a bodzáról, arról
ne is beszéljünk… és tulajdonképpen büszkének kellene lennem, hogy engedélyem
és hozzájárulásom nélkül is hasítanak a receptjeim, bizalommal osztják meg,
mert tudják, hogy ezek csakis profi munkák lehetnek. Bravó!
Kedves bloggerek, komolyan erről szól a blog/cikkírás? Mi
szükség van erre? Hol vannak az egyéni gondolatok? Úttörőnek lenni nehéz
feladat, folyton új és új receptekkel jönni elő, de kérem szépen: aki
felhasználja másnak szellemi tulajdonát, legyen szíves, és jelezze, hol van az
eredeti és HITELES forrás. Amúgy nekem így kicsit lopásnak tűnik... ha legalább egyetlenegy vette volna a fáradságot, és egy középszerű fotóval illusztrálta volna, hogy lám, én kipróbáltam, megcsináltam, s tényleg összeesett a végére... de nem...
Kedves Hűséges Olvasóim, eme kis kirohanásom ellenére nálam
továbbra is saját, kipróbált, jó recepteket fogtok találni! Könyveim
megvásárlásával pedig hozzájárultok ahhoz, hogy ezt a munkát még sokáig a
lehető legjobb színvonalon tudjuk folytatni! Szeretettel várok mindenkit a Rózsakunyhó Alkotóműhely weboldalán, és a programjainkon: www.rozsakunyho.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése