2020. január 16., csütörtök

Ex libris --- Kertem



„A természet egyetemes örömet kínál, ezért örök vágya és célja az embernek, hogy kertté tegye a sivatagot, ott pedig, ahol vadon burjánzik a természet, igyekszik emberszabásúvá, művészien széppé alakítani.”- e sorok vezetik be a könyv ajánlóját.



Kedves könyvem, az érdi kertbarátok ajándékaként került a polcomra – és ó, de sokszor idéztem már belőle kedves hallgatóságomnak!
Aki bejárta már a Tihanyi félszigetet, akár csak néhány zugát, annak egy csuda-csemege ez a könyv! Az írója, B. Kéry Ilona, Borsos Miklós szobrászművész felesége, aki gyönyörűen foglalta szavakba egy kert születését a Sajkodi öböl felett. Szinte érezzük, amint a nap felkúszik az égre a Balaton felett, a vízen lebegő párát… a kopár részeket borító ősnövényzet, a kőtörőfű, a kakkukkfű, a fátyolvirág illatos szőnyegének ringását… a június végi levendulás hegyoldalt „mint sűrű juhnyáj, amint este levonul, lila árnyékba borítottan”… a nehéz csákánycsapásokat, amivel a köves talajt törték… magam még együtt tudok érezni azzal az embert próbáló feladattal, amint a tóból, vödörrel hordták fel a vizet a kitikkadt, szomjas növényeknek…
Aztán elkészült a kert – bár egy kert sohasem kész teljesen, hiszen mint élő környezet, folyamatosan változik, s így szükség van minden évszakban az ember kezére, szemére – és amit a szem lát, amit aztán a toll papírra vet, lelket simogató olvasmánnyá válik.
„Eltűnődöm. Valóban, ezek a kellékek még megvoltak – nem is olyan régen – kicsiben, emberszabásún. A lágy vonalú dombok, hegyek, a Bakonyból lesiető patakok, erek, az üdítő szénsavval telt források, a birkanyájak és marhacsordák, a kőfalon üldögélő pásztorlánykák és az érő szőlőbe lopakodó fecskék… csodálatos látvány a nyugatról kelet felé vonuló vihar után, ahogyan az indigókék ég hátteréül szolgál a domb tetején szinte lángoló virággyertyáknak… távolban az apátság két tornya…”
És a kedvencem: „ötvenévesnek kell lennie az embernek, hogy megtudja, mi lakik a rózsában, hogy meglássa a rózsában a világot, a világ szebb és jobbik felét….” – és hogy még mit is, ahhoz jó szívvel ajánlom olvasásra B. Kéry Ilona: KERTEM című könyvét. (Szépirodalmi Könyvkiadó, 1979.)
Szeretettel, Halmos Monika, sóskúti füvesasszony

Nincsenek megjegyzések:

Mesélek a bornak - arról, hogy a jó tettek a legfurcsább helyeken is születhetnek

  Ragyogó őszi nap volt, amiről Hamvas Béla úgy ír, hogy „arany napok”. Amikor a lomb minden rezdülésében ott a fény, a szín, a ragyogás. Im...