Dél-Tirolból
érkezett minden évben a levél, az ottani „füvesasszonyok” beszámolójával: a
tavaszköszöntő piknik alkalmával csokoládéba mártogatott repkénnyel is
kényeztették ízlelőbimbóikat. Miféle huncutság ez, milyen tékozló lakoma,
hogyan fér össze az egyszerű, közönséges kerekrepkény a csokoládéval –
gondoltam, ezek a dél-tiroli jóravaló asszonyok sem tudják, jó dolgukban mit
csináljanak. Ott, ahol a pálmák a fenyvesek és a hegyi legelők széléig kúsznak,
ahol fényes bércek árnyékában illatos füvek sarjadnak, békében él együtt
olasz-osztrák s ki tudja még, miféle náció… és tavasszal egyébre sincs gondjuk,
mint repkényt mártogatni a csokoládéba.
Csak
jött minden évben a levél, hogy megint összejöttek, finom füvekből teát
iszogattak, és eszegették a csokis repkényt… mígnem elhatároztam, hogyha már a
kertemben ott virít a hűséges repkény, hát ezt most már magam is kipróbálom,
uccu neki. Miért is ne kövessem a példát, biztosan van abban valami, ha nekik
ez annyira jó?
Tavaszodott,
a szekrényben ott lapult két elfelejtett csokimikulás – mióta a gyerekek
kirepültek, néha előfordul, hogy egy édesség nem tűnik el pillanatok alatt
nyomtalan. Rútul összetörtem a lepucérított csokifigurát, gőz felett megtörtént
az átváltozás, a zsenge repkényhajtások megmerítkeztek benne…
És
láss csodát: egyszerűen mennyei az íz-összhang, pompás együtt ez a két zamat,
melyekről úgy véltem, oly messze vannak egymástól, mint legalábbis ide
Dél-Tirol.
Nos,
a tegnapi nap márciusi hóesése picit feledtette velünk, hogy már március végét
írjuk, és be is kukkantottam a szekrénybe, mielőtt beköltözne oda egy-két
csokinyúl… és igen, volt belőle kettő, egy lefejezett meg egy bordatörött
figura…
Ha
kedved szottyan hozzá, íme, a recept:
Hozzávalók:
2 marék zsenge repkény hajtás, 10 dkg étcsokoládé, 2 dkg vaj
A
zsenge repkény hajtásokat 5-6 cm-es darabokra vágjuk – de a legjobb, ha már így
szedjük őket. Folyó víz alatt leöblítjük, és teljesen leszárogatjuk. A
csokoládét összetörjük, gőz felett megolvasztjuk. A vajat simára keverjük
benne, majd a repkény darabokat egyenként megmártjuk benne, és zsírpapíron
hagyjuk megdermedni. Jól záródó dobozban, sötét, hűvös helyen tároljuk - ha el nem fogyna nyomban.
VADON NŐTT ÉTTEREM – színes és élvezetes utazás az ennivaló természetbe
A vadnövény-gasztronómia extra receptgyűjteménye e-könyv formában, hasonló jó receptekkel:
https://rozsakunyho.hu/index.php/hu/223-marcius-21-en
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése