Itt a farsang, áll a bál
…szól a nóta, s ha bálba nem is
megyünk, azért a farsang akkor is itt van. A mindennapok egyhangú ritmusát, a
munkanapok és hétvégék végtelen sorát festik alá az évszakokkal változó, s az
életünket színesítő ünnepek. Az ünnepek
örömei közt első helyet foglalnak el a fehér asztal nyújtotta kis
„boldogságok”.
Rudi fánk
Hozzávalók: 8 db túró rudi, a bundázáshoz liszt, tojás,
zsemlemorzsa, a sütéshez olaj
A túró rudikat egyenként a rántott sajthoz hasonlóan előbb
lisztbe, majd felvert tojásba bundázzuk, végül meghempergetjük zsemlemorzsában
és bő, forró olajban aranysárgára sütjük. Azon melegében kínáljuk.
Vigyázzunk, a csokoládé ne törjön össze a rudik felületén,
és egyenletes legyen a bundázás, nehogy kifolyjon a megolvadt csokoládé!
Túrófánk rumos baracköntettel
Hozzávalók: 25 dkg túró, 3 tojás, 2 dl tejföl, csipetnyi só,
2 evőkanál cukor, 1 citrom reszelt héja, fél csomag sütőpor, 25 dkg liszt, a
sütéshez: olaj, az öntethez: 20 dkg baracklekvár, fél dl rum, 1 narancs leve
A túrót villával összetörjük, az egész tojásokkal és a
tejföllel simára eldolgozzuk. Csipetnyi sóval, cukorral, reszelt citromhéjjal
ízesítjük, azután a lisztet és a sütőport is belekeverjük. A masszát
evőkanállal nem túl forró olajba szaggatjuk, és fánkok mindkét oldalát
aranyszínűre sütjük. Az olajból kiemelve szalvétán lecsepegtetjük. Az öntethez
a baracklekvárt a rummal és a narancslével simára keverjük, külön tálkában
kínáljuk a forró fánk mellé. Ez a legegyszerűbb fánk farsangra, nem lehet
elrontani!
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 6 tojássárgája, csipetnyi só, 2
evőkanál cukor, 2 evőkanál rum, (esetleg 1 evőkanál tejföl), a sütéshez: olaj,
a tálaláshoz: porcukor, lekvár
A lisztből, a tojássárgákból, csipetnyi sóval, cukorral és a
rummal rétestészta keménységű tésztát gyúrunk. Ha szükséges, még kevés lisztet,
vagy egy evőkanálnyi tejfölt adunk hozzá. A jól kidolgozott tésztát letakarva
fél órán át pihentetjük Azután lisztezett deszkán késfok vastagságúra
elnyújtjuk és derelyemetszővel féltenyérnyi rombuszokra vágjuk. A kis
tésztadarabokat középen háromszor behasítjuk és a tészta egyik végét a középső
nyíláson áthúzzuk (készíthetjük úgy is, hogy kétujjnyi széles és kb. 15 cm
hosszú csíkokra vágjuk fel, azután laza csomót kötünk rá). Az elkészült
fánktésztákat bő, forró olajban aranysárgára sütjük. Szalvétán lecsepegtetjük,
majd porcukorral meghintve, finom házi lekvár társaságában kínáljuk.
1 megjegyzés:
na, a csokis, az igazán jól hangzott :)
Megjegyzés küldése