2010. december 21., kedd

Céklapuding

Egy különös karácsony estére még különlegesebb ünnepi fogás való: ami előre elkészíthető, látványos, és nem mindennapi voltára sokáig emlékezünk. Sós piskóta alapozza meg a tejszínes céklapudingot: egy kis ecetes torma teszi pikánssá, hogy még jobban kiemelje a fűszerekkel pácolt makréla tengeri báját.
Finom kis leves-sajtos kiflicskéket is süthetünk mellé, vagy szezámmaggal  megszórt kis sós süteményeket. "Az ünnep a különbözés, mély és varázsos rendhagyás. Legyen benne... válogatott ételek, vérpezsdítő és feledkezést nyújtó italok. S mindenek felett legyen benne valami a régi rendtartásból, a hetedik napból, a megszakításból, a teljes kikapcsolásból, legyen benne áhítat és föltétlenség. Készülj föl rá, testben és lélekben." (Márai)

Nincsenek megjegyzések:

Mesélek a bornak - arról, hogy a jó tettek a legfurcsább helyeken is születhetnek

  Ragyogó őszi nap volt, amiről Hamvas Béla úgy ír, hogy „arany napok”. Amikor a lomb minden rezdülésében ott a fény, a szín, a ragyogás. Im...