2012. március 1., csütörtök
Okosságok avagy a vizahólyag rejtélye
Receptjeimmel való munkálataim során olyan szavakba botlottam, amikről nagyjából fogalmam sem volt. Első olvasatra ilyen volt az annóna (más néven cserimoja), a tarama a Syllabub, a parmacet, az organtin. Nos, hogy mások is okulhassanak belőle, egy kis szótárt fogok készíteni ezekhez. Most ugyan fokhagymás oldalas illata lengi be a konyhát, és nem zsírban sült, hanem egy nagyon elmés kis szerkezetben. Nos, erről is fogok írni bővebben. (Ezekhez most már csak idő szükségeltetik). E rövid kis bejegyzésemet most azzal toldanám meg, Kedves Olvasó, hogy megtudd, mi is az a vizahólyag (hátha e tudás birtokában szebbnek látod majd a holnapot!): a vizahólyag fehérborok derítésére és kocsonyásításra volt használatos régebben. A viza (édesvízi hal) szárított úszóhólyagjából készítették. Ma már másféle anyagokat használunk erre, a konyhában zselatint, habfixálót, egyéb instant készítményeket. Rákosi Viktor, a XX. század elején dolgozó újságíró és humorista vidám novellájában ír a vizahólyag felhasználásról "Élénk derültség a borban" címmel.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Mesélek a bornak - arról, hogy a jó tettek a legfurcsább helyeken is születhetnek
Ragyogó őszi nap volt, amiről Hamvas Béla úgy ír, hogy „arany napok”. Amikor a lomb minden rezdülésében ott a fény, a szín, a ragyogás. Im...
-
A Rózsakunyhó kertjében a termés egy része megszárításra kerül. Miután többször is megemlítettem a sörkollektoros aszalót, amelyet édesan...
-
… erre is emlékeztünk ebben az évben. Így, az év vége felé, amikor már hólepel alatt szunnyad a kert, a lélek a Szent estére ké...
-
Hamis lazac, ezt olvastam a konyhaszekrény belsejében, miközben némi hozzávalók után kutattam a frankfurti leveshez. Nem sokkal később elők...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése