2022. augusztus 11., csütörtök

Van-e veszélyesebb a virágos tortáknál? – ZÖLD morgolódások egy nyári délutánon

 Igen, az emberi hiszékenység és a butaság.

„Az értelem az a gyökér, amelyből a kimondott szó virágzik”

Hildegard von Bingen

ZÖLD esküvőkön mérgező torták, avagy vissza a természetbe esztelenül

A hideg is kiráz a ZÖLDnek nevezett esküvőkön, ahol hangzatos szólamokkal említik a fenntarthatóságot, a hulladékmentességet, az italokat műanyag szívószál nélkül. A komposztálható bambusztálakban az organikus avokádókrém, a VADVIRÁGOKkal díszített torta (a virágpiacról, oda meg ki tudja, honnan.) Mert a bambusztálat nem kellett ám tízezer kilométerről szállítani, sem a „vadvirágokat” minimum Hollandiából, az avokádóról ne is beszéljünk.


Az esküvői tortáknál bevett szokás, hogy a virágostól hoznak egy előre elkészített virágdíszt, ami igazán remekül mutat rajta. Szerencse, hogy az amúgy ehetetlenül édes és rémisztő színűre festett tortamázat-bevonatot-marcipánutánzatot vajmi kevesen falják be, jobb esetben kipiszkálják a tányér szélére. Ők teszik jól, mert a virágüzletben, dísznövényként árusított virágokat nemhogy megenni, de megszagolnunk sem volna szabad! Azt meg, hogy érintkezzen élelmiszerrel, nem lenne szabad engednie egyetlen, felelősen gondolkodó cukrásznak sem!

Ma pedig egyre több alkalmi, vagy hobbi cukrász kápráztatja el tortáival az édesszájú közönségét, vakolt, csupasz vagy krémmel bevont és ZÖLD díszítéssel ellátott tortákkal. Mert a ZÖLD trendi És mivel a kóstolást a vizuális élmény beelőzi, és mert a virág is trendi, hát tesznek is rá bőven. Ki a kertből, ki a virágostól - erről írtam fentebb. Tesznek rá mindent, ami akad, ami jól mutat, fő szempont az esztétikum, no meg a büdzsé.

Kedves Tortakészítő Barátaim, eszetekbe jutott már egy szép légyölő galócával dekorálni egy tortát? Olyan kis helyes, egy oroszkrémen egészen pöpecen állna. Az erdőből ingyen van. Körbe lehetne tűzdelni tiszafa-ágakkal is. Nekem ez akkor kattant be, amikor a minap egy házi cukrász babarózsaszínű tortakölteményével hencegett a fb-on, amelyen bájos leandervirágok vigyorogtak pasztell rózsaszínben. Igen találó összeállítás, kapta is lájkokat rendesen. Csak bízhatunk a kóstolóprogramok tapasztalataiban, hogy a népesség 90%-a kikotorja a virágot, és köszöni, nem kér belőle. Merthogy sok más mellett a leander és a tiszafa is mérgező!



Egy trendi cukrászlány büszkén posztolta legújabb kreálmányát: csoki, sóskaramell, láthatóan az sk. kertből jöttek a növények a szeder mellé: kérdem én, tudja-e a nevüket? Ha tisztában lett volna azzal, hogy az ornitogallum (madártej névvel is illetik, talán ezért került oda?!)  erősen mérgező, bizonyára nem tette volna oda. Ahogy a boglárkát sem. Az amúgy gyönyörűséges kompozíció tényleg szuper, de amint a növény nedve kicsorog (és a hűtőből kivéve, szobahőmérsékleten tényleg kicsorog), és érintkezik a tortakrémmel, így eljuthat egy mit sem sejtő delikvens szájába is. Rosszabb esetben erős fejfájást okozhat - meghalni tőle nem fog senki, a fejfájást pedig majd az olcsó (vagy túl sok) pezsgőnek tulajdonítja majd. Tehát, amúgy minden rendben: szép volt, jó volt, tetszett, nem halt meg senki - rendben van ez így??

Nem, egyáltalán nem. Borsózik a hátam a ZÖLDnek nevezett esküvőktől, mert az utóbbi időben trendi lett – és nem értelmes gondolat, követendő életmód. Egyre-másra keresnek a legfurább ötletekkel. Legtöbbször csak az őrület megvalósításához keresnek balekot, de ma már van, aki tanácsot kér, mielőtt boglárkát kaszálna a réten. Az imént tettem le a telefont: májusi réti virágokat szeretnének holnaputáni esküvőhöz, mert a mezőn nem találtak. Mondom nekik, hogy rossz helyen keresték, mert a május elbújt már igen rendesen – azt hiszem végül meg is sértődtek. Augusztusban májusi virágos rét?! Nem néztek ki az ablakon? Vagy nem láttak naptárt és nem olvasnak híreket?!


Az is elszomorító, hogy olyan tiktokkerek, akinek félszázezer követőjük akad, és mérgező növények fogyasztására buzdítanak. Csak remélem, hogy a tiktokkozók csak nézik a bődületet, (a bődületes hülyeségeket) és mivel a növényeket nem tudják hová tenni, így talán meg sem eszik őket. Talán meg sem találják. Azért megkérdezném sokaktól: te komolyan elhiszed ZÖLD gondolatait annak, aki csodásan nyírt pázsitjáról osztja a ZÖLD észt? Akinek kertjének fele láthatóan zúzottkővel van beborítva és gyepén robotfűnyíró szaladgál?

A zöld morgolódás még sokáig tarthatna, de egyszer majd, ha lesz időm rá, írok ebből is egy tanulságos könyvet. Addig pedig ajánlom jó szívvel tanulmányozni a honlapomat, a könyveimet. Ajánlom ehető virágaimat, és azokat a kedves tortakészítőket, akik műveit szívesen javaslom: Vajda Emese MESICAKE, Puzder Enikő ARONORA Cukrászműhely remekeit.

A tortafotók Kedves Megrendelőim remekei, köszönet értük! Ha érdekelne bármelyik, keress bátran! És igen, mind EHETŐ, a díszítés is ehető.

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Mesélek a bornak - arról, hogy a jó tettek a legfurcsább helyeken is születhetnek

  Ragyogó őszi nap volt, amiről Hamvas Béla úgy ír, hogy „arany napok”. Amikor a lomb minden rezdülésében ott a fény, a szín, a ragyogás. Im...