Május 16. az Ezerjó napja. Hogy miért, azt megtudhatjuk az International Ezerjó Day szervezőitől.
Akár egy üde virágcsokor
Az ezerjó szőlőből készült bor
általában egészen világos, zöldes
árnyalatú. Enyhén illatos, illatában felfedezhetünk
akácvirágot, almát, fehér szirmú virágokat, sőt trópusi
gyümölcsöket is.
A vadkomlóhajtás az egyik tavaszi nagy sláger, egy bársonyos bormártás készült hozzá az Eisenberger pince szép, félszáraz ezerjójával. Sütőben besütve, kevés sajttal megszórva egy igazi májusi álmodás lett. Mellé is ezt a bort kínáltam, hiszen ha már benne, akkor mellé is.
A csalánpite az egyik kedvenc zöld sörkorcsolya.
Százszorszéppel mutatós is! A Paulus Selection ezerjó szépen csúszott hozzá,
igen. (A Paulus pincével izgalmasan kezdődött ismeretségünk. Csodás nyári
napon, odafelé igyekezve leszakadt az ég. Hiába rohantunk, csuromvizesen estünk
be a pincébe. Először töröközőket meg pokrócokat kaptunk, utána jött csak a bor…
kóstolás előtt így elázni…)
Van egy szuper, gluténmentes sütireceptem, ami borral jó. A hordós érlelésű ezerjó a Végh-Tomcsik családi birtokról, azt hiszem, egy remek választás volt hozzá! A hosszú ideig tartó sütés alatt egybekelnek az ízek, a bortól lesz kerek az összhang. Egy szép tavaszi vasárnap délutánhoz nem is tudnék szebb kettőst elképzelni, mint ez a sötét süti, és a rá mosolygó bor.
Csetvei Krisztina borait nagyon kedvelem, szívesen kínálom
őket a virágkóstolókon. Izgalmas pillanat volt, amikor a szépséges virágos
palacsinták mellé kóstoltuk a Raw/ka amforás ezerjót. Így együtt vagány,
lendületes, csupa élet desszertté váltak.
Míg ugyanez a desszert a töppedt szőlőből készült ezerjóval
(Frey pince) elegáns, igazán attraktív, egy különleges kerti ünnepre való
fogássá vált.
Hátra van még egy palack, a Spontán pince Ezerjója, amelyet a legközelebbi virágos borkóstolóra tartogatok, egy egészen extra virágos tányérdesszert megkoronázásához. Természetesen ez a desszert magában is fog némi bort tartalmazni…
Receptekért, vagy virág-és borkóstolóért kattints a Rózsakunyhó oldalára!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése